Het bioscoopjaar 2019: een jaar van succes en groei

13/1/2020

Goed nieuws voor de bioscoopbranche: de groei die afgelopen jaren werd doorgemaakt werd in 2019 nog steviger doorgezet. Er werden ruim 38 miljoen kaartjes verkocht aan de Nederlandse bioscoop kassa’s.

 

En dat is enigszins verrassend, daar de groei vorig jaar iets stagneerde en verwacht werd dat dit ook voor 2019 jaar zou gelden. Niets is echter minder waar: zowel het aantal verkochte kaartjes (+ 6,5%) als de totale omzet (+ 11,3%) maakte een grote stijging door. In totaal zette de branche €347.528.317 om.

 

Disney-succes

Films en franchises uit de stal van Disney namen het grootste deel van de totale omzet voor haar rekening, waarbij de remake van The Lion King in 2019 met afstand de meest succesvolle productie was. Meer dan drie miljoen mensen trokken, ondanks de hoge temperaturen in de zomer, naar de bioscoop. Het is daarmee de best bezochte film sinds Titanic uit 1998, en de zes na best bezochte film aller tijden. Vier van de vijf succesvolste film van 2019 zijn van Disney, waaronder de nieuwste Avengers.

 

Nederlandse groei

Na een slecht 2018 wist de Nederlandse filmwereld behoorlijk op te krabbelen in 2019. De NL Film-productie Penoza: The Final Chapter is de nummer 20 in de Top 20 en daarmee de best bezochte productie van eigen bodem met iets meer dan 400 duizend bezoekers. In totaal werden er 4.465.107 kaartjes gekocht voor Nederlandse producties, goed voor een stijging van 11,8% ten opzichte van 2018.

Hoewel in 2018 werd voorspeld - naar nu blijkt ten onrechte - dat het volgende jaar een stagnatie van groei zou betekenen, verwachten experts dat dit ook in 2020 het geval zal zijn. Vooral de grote zomerse sportevenementen als het EK Voetbal en de Olympische Spelen kunnen een groei van de kaartverkoop in de weg gaan zitten.

terug naar overzicht

laatste nieuws

"Met mijn lidmaatschap kan ik voor mij relevante juridische en financiële zaken gemakkelijk en goedkoper regelen."
Jan Schots, Zodiak Nederland
"NCP heeft de afgelopen jaren een diverse groep producenten verenigd en vertegenwoordigt inmiddels 83% van de markt. Het is dus een serieuze partij binnen de audiovisuele sector."
Roel Kooi, Pilotstudio
"NCP steunt onze organisaties en zorgt ervoor dat we samen sterker staan."
Taco Zimmermann, Tuvalu
"NCP komt op voor mijn belangen."
Nelsje Musch, Blazhoffski
"NCP is deskundig, gericht, en werkt pro-actief aan een bestendige media-toekomst."
Reinier Selen, Rinkel Film

sluit je aan

Veel producenten profiteren al van de voordelen die een lidmaatschap van NCP biedt. Ook lid worden? Of wil je meer weten over wat de NCP jou als producent kan bieden? Vul dit formulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op!

Bedankt! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er ging iets mis. Wil je het nog een keer proberen?

Partners

meer partners

première

een selectie van het nieuwste werk van onze leden

Draai je telefoon voor de beste beleving