Kijkwijzer komt met nieuwe specifiekere leeftijdsclassificaties

8/1/2020

Met ingang van januari 2020 worden de bestaande Kijkwijzerclassificaties uitgebreid met twee nieuwe leeftijden: 14 en 18 jaar. Deze worden toegevoegd aan de bestaande Kijkwijzer leeftijden: Alle Leeftijden, 6, 9, 12 en 16 jaar. Naast de bekende pictogrammen zal Kijkwijzer in het nieuwe jaar ook meer informatie bieden aan ouders en kinderen ook meer informatie bieden over de classificaties

De organisatie doet dit omdat er volgens hen vanuit ouders en verzorgers een behoefte is aan specifiekere duiding in het huidige media-aanbod. Dit is in overleg gedaan met de wetenschappers van het NICAM.

Nieuwe leeftijden

Met de 14 jaar leeftijd wordt meer ruimte gegeven aan producties – vaak specifiek voor jonge tieners bedoeld - die te heftig zijn voor een 12 jaar advies, maar ook weer niet zo heftig dat een 16 jaar classificatie nodig zou zijn. Het advies van 18 jaar en ouder zal met name gaan gelden voor films en series met extreem geweld of expliciet harde porno.

Betere voorlichting

Tevens zal de organisatie zich gaan richten op betere en uitgebreidere voorlichting, "zodat ouders en kinderen op een toegankelijke wijze meer achtergrondinformatie over de classificatie en de aard van afzonderlijke audiovisuele producties kunnen krijgen." Ook is onderzocht wat ouders en kinderen in de huidige tijd van Kijkwijzer verwachten en hoe ze het beste geïnformeerd willen worden. In samenspraak met de betrokken branches en de overheid heeft dit geresulteerd tot deze oplossing.

De nieuwe leeftijden zullen in het begin van 2020 allereerst worden toegepast bij bioscoopfilms, en zal later de weg naar televisie en VOD vinden.

terug naar overzicht

laatste nieuws

"Met mijn lidmaatschap kan ik voor mij relevante juridische en financiële zaken gemakkelijk en goedkoper regelen."
Jan Schots, Zodiak Nederland
"NCP heeft de afgelopen jaren een diverse groep producenten verenigd en vertegenwoordigt inmiddels 83% van de markt. Het is dus een serieuze partij binnen de audiovisuele sector."
Roel Kooi, Pilotstudio
"NCP steunt onze organisaties en zorgt ervoor dat we samen sterker staan."
Taco Zimmermann, Tuvalu
"NCP komt op voor mijn belangen."
Nelsje Musch, Blazhoffski
"NCP is deskundig, gericht, en werkt pro-actief aan een bestendige media-toekomst."
Reinier Selen, Rinkel Film

sluit je aan

Veel producenten profiteren al van de voordelen die een lidmaatschap van NCP biedt. Ook lid worden? Of wil je meer weten over wat de NCP jou als producent kan bieden? Vul dit formulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op!

Bedankt! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er ging iets mis. Wil je het nog een keer proberen?

Partners

meer partners

première

een selectie van het nieuwste werk van onze leden

Draai je telefoon voor de beste beleving