Nederlandse staat aansprakelijk

1/10/2018

SEKAM, de stichting die in Nederland de belangen behartigt van ruim 1400 film en televisieproducenten, heeft samen met een aantal individuele producenten de procedure gewonnen die zij was gestart tegen de Nederlandse Staat. Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die de film- en televisieproducenten hebben geleden als gevolg van uitlatingen van bewindslieden dat het illegaal downloaden van films en series in Nederland was toegestaan.

Nederlandse Staat heeft zich tien jaar lang op het standpunt gesteld dat downloaden uit illegale bron was toegestaan. Vanaf de implementatie van de auteursrechtrichtlijn in 2004 tot april 2014 heeft de Staat dit standpunt, als enige Europese land, consequent verkondigd. Hierdoor is in Nederland een klimaat ontstaan waarin iedereen er vanuit gaat dat het is toegestaan om voor eigen gebruik, zonder toestemming van en betaling aan de rechthebbenden, een televisieserie of film te downloaden.

Het Europese Hof van Justitie heeft in april 2014 in het ACI Adam arrest al duidelijk gemaakt dat dit standpunt en het beleid van de Staat niet in lijn was met de Auteursrechtrichtlijn. Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat de Staat bovendien aansprakelijk is voor de als gevolg daarvan door film- en televisieproducenten geleden schade.

Het Vonnis van rechtbank Den Haag is niet alleen van grote betekenis voor de Nederlandse audiovisuele sector, maar tevens voor alle auteursrechthebbenden die substantiele schade hebben ondervonden als gevolg van het massaal illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk in Nederland. Dit is een krachtig signaal van de rechter dat de Staat het illegaal downloaden ten onrechte heeft toegestaan en de door de film en televisieproducenten geleden schade zal moeten compenseren. SEKAM hoopt hierover op korte termijn met de Staat in gesprek te kunnen treden.

De antwoorden van de minister voor Rechtsbescherming op de kamervragen van de leden Van Dam en Van der Molen (CDA) is hier te lezen: https://simdash.io/uploads/upload/file/46369/antwoorden-kamervragen-van-dam-over-staat-is-aansprakelijk-voor-uitlatingen-bewindspersoon-over-downloaden-uit-illegale-bron.pdf

terug naar overzicht

laatste nieuws

Met mijn lidmaatschap kan ik voor mij relevante juridische en financiële zaken gemakkelijk en goedkoper regelen
Jan Schots, Zodiak Nederland
NCP heeft de afgelopen jaren een diverse groep producenten verenigd en vertegenwoordigt inmiddels 83% van de markt. Het is dus een serieuze partij binnen de audiovisuele sector
Roel Kooi, Pilotstudio
NCP steunt onze organisaties en zorgt ervoor dat we samen sterker staan
Taco Zimmermann, Tuvalu
NCP komt op voor mijn belangen
Nelsje Musch, Blazhoffski
NCP is deskundig, doeltreffend, en werkt pro-actief aan een bestendige media-toekomst
Reinier Selen, Rinkel Film

sluit je aan

Om van alle voordelen te kunnen profiteren van een lidmaatschap zul je als producent lid moeten worden van NCP. Wil je lid worden of eerst meer informatie over wat we jou te bieden hebben? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Bedankt! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er ging iets mis. Wil je het nog een keer proberen?

Partners

meer partners

première

een selectie van het nieuwste werk van onze leden

Draai je telefoon voor de beste beleving