Van den Ende vreest inmenging van buitenlandse mediagiganten

7/10/2019

Joop van den Ende heeft zijn zorgen uitgesproken over de inmenging van buitenlandse partijen in het Nederlandse medialandschap. Dat zei hij vrijdag aan de tafel van Jeroen Pauw.

Van den Ende is van mening dat deze bedrijven vrij gemakkelijk hun gang kunnen gaan, zonder dat daar kritische vragen over gesteld worden: "Netflix, Amazon, Disney: alles komt binnen in Nederland. Dat is goed voor de kijker, maar niemand vraagt zich af of het goed is voor de industrie", aldus de 77-jarige mediaondernemer. "Mijn zoon wil in Amerika werken. Dat kost ons drie jaar en tonnen via advocaten. Maar in Nederland komt iedereen binnen en dat haalt de markt weg. Ik vind dat een gevaar."

"Als je als buitenlands mediabedrijf in Nederland voet aan de grond wilt krijgen, dan moet je hier ook content bestellen", vindt Van den Ende. "Dat moet je toch ook in de Verenigde Staten? In China moet ik ook aandelen weggeven aan een Chinese aandeelhouder. De hele media wordt geregeerd door Amerikaanse bedrijven. Muziek, film, televisie, alles. En we laten het gewoon toe. We vermoorden de Nederlandse industrie. Nu zijn we helemaal blij als we voor Netflix een serietje mogen maken. Maar het zijn lachwekkende bedragjes die daarvoor betaald worden."

Van den Ende heeft zijn zorgen bij de Nederlandse overheid gedeponeerd, maar de reactie daarop kon hem niet bekoren: "Op de publieke omroep wordt gewoon weer bezuinigd, voor 80 of 90 miljoen. Je moet juist nu investeren om een onafhankelijke media te krijgen."

terug naar overzicht

laatste nieuws

"Met mijn lidmaatschap kan ik voor mij relevante juridische en financiële zaken gemakkelijk en goedkoper regelen."
Jan Schots, Zodiak Nederland
"NCP heeft de afgelopen jaren een diverse groep producenten verenigd en vertegenwoordigt inmiddels 83% van de markt. Het is dus een serieuze partij binnen de audiovisuele sector."
Roel Kooi, Pilotstudio
"NCP steunt onze organisaties en zorgt ervoor dat we samen sterker staan."
Taco Zimmermann, Tuvalu
"NCP komt op voor mijn belangen."
Nelsje Musch, Blazhoffski
"NCP is deskundig, gericht, en werkt pro-actief aan een bestendige media-toekomst."
Reinier Selen, Rinkel Film

sluit je aan

Veel producenten profiteren al van de voordelen die een lidmaatschap van NCP biedt. Ook lid worden? Of wil je meer weten over wat de NCP jou als producent kan bieden? Vul dit formulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op!

Bedankt! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Er ging iets mis. Wil je het nog een keer proberen?

Partners

meer partners

première

een selectie van het nieuwste werk van onze leden

Draai je telefoon voor de beste beleving